Als je van plan bent een slaapzak aan te schaffen is het eerst van belang dat je besluit waarvoor je de slaapzak gaat gebruiken. Wil je in de winter met ski’s door de bergen gaan trekken dan zal je andere eisen stellen dan als je de slaapzak gaat gebruiken in de caravan in Zuid Frankrijk. Een slaapzak warmt je niet op, door je lichaamswarmte warmt de slaapzak op en blijf je warm. Je kunt het sneller warm krijgen in de slaapzak door zelf warm de slaapzak in te gaan. Drink bijvoorbeeld een warme drank voor het slapen gaan of maak nog even 10 diepe kniebuigingen.

Comforttemperatuur voor slaapzakken

Bij slaapzakken vindt je vaak een schaal waarop verschillende temperaturen weer zijn gegeven. Deze advies temperaturen zijn gebaseerd op isolatie uitkomsten die vergeleken zijn met onderzoek naar hoe een menselijk lichaam omgaat met warmte condities tijdens het slapen. Twee persoonsslaapzakken zijn getest met één enkele persoon erin, daarbij is de warmte productie van een tweede persoon niet meegenomen in de uitkomsten. Een tweepersoons slaapzak met 2 personen er in zal dus comfortabeler en warmer aanvoelen.

Over het algemeen zijn er 4 waardes gemeten:
Tmax = Is de boven limiet van de comfort spreiding. Dit wil zeggen dat de slaapzak half open geslagen nog comfortabel moet aanvoelen zonder dat iemand het te warm krijgt.

Tcomfort = De onder limiet van de comfort spreiding waarbij de gebruiker in een relaxte houding, zoals liggend op de rug zich niet koud zal voelen. (gerelateerd aan een vrouw en in standaard condities gebruikt).

Tlimit = De onder limiet van de comfort spreiding waarbij de gebruiker in een opgerolde positie in de slaapzak bij standaard gebruik zich niet koud zal voelen. (gerelateerd aan een man en in standaard condities van gebruik).

Textreme = De extreme onder temperatuur waarbij het risico ontstaat op gezondheidsschade als gevolg van onderkoeling. (gerelateerd aan een vrouw en in standaard condities gebruikt).

Aangezien bij de onderzoeken uitgegaan is van vrouwen of mannen zijn de waarde voor kinderslaapzakken vaak niet bekend. De temperaturen die gemeten zijn, zijn richtlijnen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend en zijn veelal gebaseerd op gemiddeldes. Of iemand een temperatuur comfortabel vindt hangt af van verschillende factoren, te weten:
* Geslacht
* Vermoeidheid
* Leeftijd
* Gevoeligheid van een persoon (ben je een koukleum of een kacheltje)
* De voorziening waarin je je begeeft
* Weersomstandigheden (regen, wind etc.)

Kijk bij het kopen van een slaapzak niet naar de Textreme. Dit is de temperatuur waarbij je net geen onderkoelingsverschijnselen zou hoeven krijgen. Het is dus zeer gevaarlijk om de slaapzak in die temperaturen te gebruiken.

Mummy slaapzak of dekenmodel slaapzak?

Slaapzakken zijn er in twee modellen, te weten een dekenmodel of een mummymodel. Beide hebben zijn voor- en nadelen. Een dekenmodel is rechthoekig, heeft de vorm van een deken en geeft daardoor meer bewegingsvrijheid. Doordat er meer ruimte om de slaapzak zit is er ook veel lucht die door het lichaam opgewarmd moet worden. Zoals eerder gezegd het lichaam moet de lucht in de slaapzak opwarmen voor je een lekkere warme slaapzak hebt. Een mummymodel volgt de vormen van het lichaam. Bij de voeten is de slaapzak smal om richting de heupen breder te worden en richting de nek weer wat smaller te worden. Hierdoor is er minder lucht om het lichaam aanwezig wat opgewarmd hoeft te worden. Wel geeft een mummyslaapzak minder bewegingsvrijheid tijdens het slapen. Een ander voordeel van een mummymodel ten opzichte van een dekenmodel is het gewicht. Omdat er minder stof en vulling nodig is om dezelfde isolatiewaarde te krijgen weegt hij vaak minder.

Slaapzak vulling


De vulling van de slaapzak kan bestaan uit Dons of Synthetische vezels. Dons is lichter dan de synthetische vezels en houdt warmte beter vast. Donzen slaapzakken zijn alleen wel duurder dan slaapzakken die gevuld zijn met synthetische vezels.

We zetten de voordelen en nadelen van de verschillende vulling even op een rijtje:


Dons:

+ Goede isolatie
+ Licht in gewicht
+ Duurzaam
- Houdt vocht vast en droogt daardoor langzaam
- Duur


Synthetisch:
+ Stoot vocht beter af, dus sneller droog
+ Goedkoper in prijs
- Minder isolerend en daardoor meer vulling nodig
- Zwaarder (als gevolg van meer vulling om zelfde isolatiewaarde te krijgen als dons)

Als gewicht niet uit maakt dan kun je voor een synthetische slaapzak kiezen. Ga je echt voor duurzaam en licht gewicht en heb je meer budget voor een slaapzak over dan is dons een goede optie.