Hoe warm is het slapen op een luchtbed?

Let erop dat op koudere nachten het slapen op een luchtbed koud kan zijn. Hoe komt dat? Een luchtbed is een grote kamer gevuld met lucht. Veel mensen denken dat lucht isolerend werkt. Dit klopt niet helemaal. Alleen stilstaande lucht isoleert. De lucht in de luchtkamer van een luchtbed kan vrij circuleren. De grond waar een luchtbed op ligt is vaak koud en geeft die af aan de lucht in het luchtbed. Het lichaam dat op het luchtbed ligt geeft warmte af waardoor de lucht in het luchtbed aan de bovenkant opwarmt. Dit verschil in temperatuur in de luchtkamer van het luchtbed zorgt ervoor dat de lucht gaat circuleren. De lucht aan de bovenkant van het luchtbed koelt hierdoor af en dat is wat je voelt als je op het luchtbed ligt.
Wij raden mensen dan ook aan om tijdens koudere nachten een deken op het luchtbed te leggen of gebruik te maken van een goed isolerende slaapzak.

Een slaapmatje is vaak warmer dan een luchtbed. Dit komt omdat er bij een slaapmatje vaak gebruikt wordt gemaakt van kleinere luchtkamers. De lucht die in het matje zit circuleert daardoor een stuk minder dan de lucht in een groot luchtbed en koelt minder af.

Afmetingen van de luchtbedden/slaapmatjes

Luchtbedden zijn er in verschillende afmetingen. Niet alleen de breedte en lengte, maar ook in hoogte zijn veel keuzes.
Als eerste kijk je naar de ruimte waarin je het luchtbed wilt gaan gebruiken. Heb je een pop-up tentje dan is het niet slim om een verhoogd tweepersoons luchtbed te kopen. Ga je het luchtbed alleen in huis gebruiken en heb je een ruime kamer dan kan je rustig een verhoogd tweepersoons luchtbed kopen.

Als je een luchtbed in een tent gaat gebruiken kijk dan niet alleen naar de oppervlakte van je binnentent, maar houdt ook rekening met de vorm van de wanden. We krijgen geregeld te horen dat het luchtbed in hoogte niet paste omdat de wanden van de binnentent te schuin naar binnen stonden. In zo’n geval kan het zijn dat je aangewezen bent op een laag luchtbed en past een verhoogd luchtbed niet.
Krijg je loges over de vloer bij je thuis dan kan een verhoogd luchtbed voor extra comfort zorgen, het instappen is makkelijker.
Slaapmatjes kun je over het algemeen overal wel kwijt echter hebben die vaak maar een kleine dikte waardoor sommige mensen ze oncomfortabel vinden liggen. Je voelt immers sneller de onregelmatigheden van de ondergrond.

Gewicht en pakmaat

Gewicht gaat onder andere samen met de grote van het luchtbed. Wat ook meespeelt is of er een ingebouwde luchtpomp aanwezig is. Als je op vakantie gaat zal gewicht meer van belang zijn dan als je het luchtbed alleen voor thuis gebruikt. Thuis hoeft het luchtbed vaak maar over kleine stukken verplaatst te worden. Ga je met de auto dan is het minder erg om een zwaar luchtbed mee te nemen dan als je op vakantie gaat met de motor, fiets of lopend. Ook de pakmaat is afhankelijk van hoe je op vakantie gaat en hoe groot je auto is. Als je lichtgewicht wilt kamperen dan ga je waarschijnlijk voor een slaapmatje. Deze zijn over het algemeen lichter dan luchtbedden en compacter op te rollen.

Eenpersoons of tweepersoons luchtbed

Als koppel wil je natuurlijk het liefst gezellig naast elkaar slapen. Soms is het echter handig om twee eenpersoons luchtbedden te kopen in plaats van één tweepersoons. Ten eerste verschilt de hardheid waarmee iemand comfortabel slaapt van persoon tot persoon. Bij een tweepersoons luchtbed moet je hier samen uit zien te komen. Denk er bij een tweepersoons luchtbed ook aan dat jullie lichaamsgewicht effect heeft op het luchtbed. Stel je een man van 120 kg voor met een vrouw van 50 kg. Als de man op een gemiddeld opgeblazen luchtbed gaat liggen zal hij er een beetje in weg zakken. Als zijn vrouw nu naast hem gaat liggen zal hij hier weinig tot niks van voelen en heeft de vrouw het gevoel dat ze op een keihard luchtbed ligt. Is de vrouw 80 kg dan zal dit een andere gevoel geven.
Verder voel je met een tweepersoons luchtbed alle bewegingen van je partner. Als je partner zich omdraait dan brengt hij/zij de lucht in het luchtbed in beweging en zul je dit voelen. Ben je een lichte slaper dan kan het zijn dat je hier dus elke keer wakker van wordt.