Tenten zijn er in alle soorten en maten en de prijs van de verschillende tenten kan erg uiteenlopen. Bij het kopen van een tent moet je dan ook op verschillende dingen letten. Eerst zetten we uiteen wat voor verschillende type tenten er zijn. Verderop in deze blog zullen we ook aangeven waar je op moet letten.

Type tent

Er zijn verschillende type tenten, met elk voor- en nadelen.

Tunneltent
Tunneltenten bestaan uit twee of meerdere bogen die parallel aan elkaar staan. Als de tentstokken in de tent daarvoor bestemde tunnels zijn geschoven dan zet je bij het opzetten de bogen over het algemeen allemaal tegelijk overeind en trek je de tent als een soort harmonica uit.

Voordelen
Over het algmeen heb je bij deze tenten veel ruimte t.o.v. het gewicht
De tent is relatief eenvoudig op te zetten

Nadelen
De tent moet altijd afgespannen worden m.b.v. haringen en scheerlijnen
Op rotsachtige ondergrond is afspannen lastig
Minder stormvast dan koepeltenten

Koepeltenten
Zoals de naam al zegt is het een soort koepel. De tentstokken van deze tenten kruizen elkaar wat zorgt voor stabiliteit. Kleinere koepeltenten zijn een ideale tent als er weinig ruimte is om een tent mee te nemen. Bijvoorbeeld op wandel-, fiets-, motor- of kanovakantie.

Voordelen
Hoeft niet persee verankerd te worden met haringen, maar het is wel handig dit wel te doen.
Tent kan makkelijk op een andere plek neer gezet worden als hij niet helemaal goed blijkt te staan (denk aan schaduw plek op de camping)
Sterke constructie

Nadeel
Door extra stokken vaak zwaarder dan een tunnelmodel
Minder ruimte dan een tunneltent.

Pop-up/opgooitenten

Een pop-up tent is een ideale tent voor korte vakanties of festivals. Je zet de tent simpel op door hem uit zijn opberghoes te halen en in de lucht te gooien. Een pop-up tent is over het algemeen van minderen kwaliteit en minder robuust. Prijstechnisch zijn dit wel zeer interessante tenten.

Voordelen
Zeer makkelijk op te zetten
De verpakking van de tent is vaak voorzien van draagbanden waarmee hij makkelijk op je rug of rugzak gedragen kan worden

Nadeel
Minder robuuste tent
Het opvouwen heeft even handigheid nodig

Piramide tent

Een piramede tent is een hoge tent met vaak maar 1 stok. Deze stok bevindt zich vaak in het midden van de tent. Het opzetten van een piramide tent vergt over het algemeen wat meer tijd en handigheid. Maar als de tent eenmaal staat dan staat hij ook heel stevig.

Voordelen
Staat stevig
Door vaak maar 1 tentstok kunnen deze tenten heel licht gehouden worden

Nadeel
Opzetten van de tent kost tijd en handigheid

Waar let ik op bij het kiezen van de juiste tent?

Als je op zoek bent naar de juiste tent moet je rekening houden met verschillende punten: de capaciteit, het gewicht, de stormvastheid en het gebruiksgemak. Een familietent geeft meer ruimte, maar duidelijk is dat deze zwaarder zal zijn dan een 2-persoons tunneltentje. Voor iemand die op fiets- of wandelvakantie gaat zal gewicht belangrijk zijn bij de aanschaf van een nieuwe tent. Mensen die met een auto op vakantie zullen minder kijken naar gewicht en zullen het wellicht belangrijker vinden dat de tent snel en makkelijk op gezet kan worden.

Houd er bij de keuze van je tent in elk geval rekening met de groepsgrootte. Denk daarnaast ook aan eventuele huisdieren en aan de bagage die je op wilt slaan in de tent. Wil je met het hele gezin bij slecht weer op tuinstoelen in de voortent kunnen zitten dan zul je een grotere tent aan moeten schaffen dan als je met zijn tweeën bent en op de grond wilt gaan zitten. Denk ook na over het aantal slaapcabines. Als je met kleine kinderen op vakantie gaat wil je die misschien bij je in de slaapcabine hebben, maar ga je met tieners op vakantie dan wil je die wellicht hun eigen slaapcabine of zelfs eigen tentje geven.

Tentdoek

Alle tenten die wij verkopen op Campingslaapcomfort.nl zijn gemaakt van Polyester tentdoek. Voordeel van Polyester is dat het doek niet zwaarder wordt als het nat is en het krimpt en rekt niet onder invloed van UV-licht.

Waterdichtheid

Als je gaat kamperen in Nederland of andere landen waar het vaak kan regenen dan wil je natuurlijk een tent die waterdicht is. Om aan te geven hoe waterdicht een tent is wordt de waterkolom van de tent weer gegeven. Dit houdt in: De hoogte van een kolom water die op een materiaal geplaatst kan worden. Als een tent niet gaat lekken bij een waterkolom van 800mm dan mag de tent waterdicht genoemd worden. Let wel op pas bij een waterkolom van 2000 mm kun je aannemen dat de tent bij een langere regenbui ook waterdicht blijft. Bij grondzeilen wordt uitgegaan van een waterkolom van 5000 mm voor we spreken van waterdicht, dit komt door de hoge druk bij zitten of slapen op het grondzeil. Let er wel op dat het tentdoek door gebruik slijt. Wil je langer van je tent kunnen genieten kies van voor de zekerheid een tent met een waterkolom van 3000 m.

Condensvorming

Ondanks dat veel tenten nagenoeg waterdicht zijn zul je zien dat de tent nat is aan de binnenkant als je 's morgens wakker wordt. Dit komt door condensvorming. Tijdens de nacht transpireert en ademt een persoon vocht uit. Ook komt er vocht vrij vanuit het gras en de grond. Al dit vocht slaat aan de binnenkant van je tent neer als condens. De hoeveelheid condensvorming hangt af van het materiaal en de coating van je tentdoek, maar ook van de hoeveelheid ventilatie mogelijkheden in de tent. Ook een binnentent heeft invloed op de hoeveelheid condens. Condens vorming is onvermijdelijk en wil niet zeggen dat je tent niet meer waterdicht is.

Stabiliteit

Hoe stabiel en stormvast een tent is hangt af van de hoeveelheid tentstokken. Hoe meer tentstokken en dan met name stokken die elkaar kruizen hoe steviger de tent staat. Ook het aantal spanpunten en aantal scheerlijnen heeft invloed op de stormvastheid. Als je de tent op meer punten kunt verankeren zorgt dit automatisch voor meer stabiliteit.

Al-in-all

Eén geschikte tent voor alle situaties bestaat niet. De keuze van de geschikte tent moet afhangen van je doel. Ook budget speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol.